Είσαι κι εσύ αναβλητικός τύπος ?

Επειδή ως άτομο μπορώ να χαρακτηριστώ αναβλητική , έχω μπει σε ένα site ψυχολογίας  και διαβάζω περί αναβλητικότητας. Λέω δεν μπορεί! Δεν είμαι η μόνη που έχει την τάση να αναβάλλει τις υποχρεώσεις της. Και διάβαζω λοιπόν ότι οι κύριοι παράγοντες είναι : άγχος , χαμηλή αυτοπεποίθηση , ηττοπαθής νοοτροπία , τελειοθηρία . Φτου!! Τα έχω όλα αυτά ,σκεφτομαι από μέσα μου, επομένως λέω φυσικό επόμενο η αναβλητικότητα. Και αφού το έχω πάρει απόφαση ότι όλα μου τα χαρακτηριστικά οδηγούν εκεί , η επόμενη γραμμή του κειμένου με διαψεύδει καθώς λέει ότι οι παράγοντες αυτοί ήταν σύμφωνα με παλιές έρευενες. Ουυυφφ! Οι σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι εξής παράγοντες είναι υπεύεθυνοι :

  1. Έλλειψη αυτοπεποίθησης —> μειωμένη πίστη κάποιου στη δυνατότητά του να τα καταφέρει.
  2. Πήξη/Απάθεια σχετικά με τα πράγματα που έχει να κάνει.
  3. Παρορμητικότητα. Μα μισό λεπτό! Γιατί η παρορμητικότητα να προκαλεί αναβλητικότητα  και μάλιστα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που την προκαλούν ? Γιατί λέει ένα παρορμητικό άτομο , ενδιαφέρεται κυρίως για την άμεση  ευχαρίστησή του , δεν έχει υπομονή για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων πλάνων. Αισθάνεται άγχος για το deadline στην εργασία της σχολής ? Θα στείλει e-mail στον καθηγητή , θα βρει δικαιολογία και θα παρατείνει την προθεσμία ώστε να νιώσει για λίγο καλύτερα.

Τώρα τι να σου πω … πώς να το ξεπεράσεις ( ξεπεράσουμε ) ? Νομίζω ότι το να μπεις σε ένα πρόγραμμα , το οποίο όμως θα τηρείς όσο ψυχαναγκαστική και αν είναι αυτή η διαδικασία , είναι η μόνη λύση. Έλα ας ξεκινήσουμε λοιπόν να προσπαθούμε να γίνουμε λιγότερο αναβλητικοί! Η προσπάθεια μετράει! Όχι ηττοπάθειεες!

x Vallia.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s