Επίσκεψη σε ένα Αγγλικό Πανεπιστήμιο.

Με αφορμή όλα αυτά που συμβαίνουν στην σχολή μου τις τελευταίες μέρες , είπα να σας διηγηθώ πώς είναι ένα Αγγλiκό πανεπιστήμιο. Τουλάχιστον πως εγώ τη βίωσα , δεδομένου ότι σπουδάζω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο είναι στο όριο του κλεισίματος λόγω της έντονης παρουσίας τοξικοεξαρτημένων ατόμων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου.

Πριν περίπου ένα μήνα , βρέθηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο για μερικές μέρες. Μία από αυτές επισκέφτηκα την αγαπημένη μου φίλη Βεατρίκη στο Leeds, μία πόλη βόρεια του Λονδίνου, όπου ζει και σπουδάζει.  Κάναμε μία γρήγορη επίσκεψη στο πανεπιστήμιό της καθώς είχε ραντεβού με έναν καθηγητή. Έτσι λοιπόν μου δόθηκε η ευκαιρία να δω πως είναι ένα αντίστοιχο δημόσιο πανεπιστήμιο εκεί.  Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν ένα »ξένο» πανεπιστήμιο όμως αυτή τη φορά έχοντας ζήσει 2 ολόκληρα χρόνια σε ελληνικό πανεπιστήμιο , εκτίμησα τα απλά … μικρά πραγματάκια που εκεί τα θεωρούν τόσο αυτονόητα συγκριτικά με εμάς. Σκέψου απλά ότι στο Cranfield University όπου ήταν και το πώτο που είχα επισκεφθεί, είχε δικό του αεροδρόμιο.

Σχέδιο χωρίς τίτλο αντίγραφο.png

Πίσω στο Leeds λοιπόν και στο Leeds Beckett. Πρώτη εντύπωση , άκρως εντυπωσιακή. Ένα από τα πολλά κτίρια του πανεπιστημίου, το πιο κέντρικό , θύμιζε εγκαταστάσεις μεγάλης εταιρίας. Μπαίνοντας μέσα από τις αυτόματες πόρτες ασφαλείας , ακριβώς όπως αυτές που υπάρχουν στις τράπεζες ή στα μεγάλα ξενοδοχεία, συναντούσες αρκετά stands. Κάθε ένα αντιπροσώπευε και ένα τμήμα του πανεπιστημίου ώστε οι πρωτοετείς φοιτητές να ενημερωθούν πλήρως για τις ιδιότητες του τμήματος που επέλεξαν στο Open Day  (Open Day? ούτε καν ξέρουμε τι θα πει αυτό στην Ελλάδα. Για αυτό και οι πρώτες μέρες στην σχολή είναι λίγο δύσκολες αφού δεν ξέρεις καν που είναι τα βασικά όπως οι τουαλέτες ή η γραμματεία.) Προχωρώντας , κάναμε μία στάση στις τουαλέτες. Πεντακάθαρες και αυτοματοποιημένες θύμιζαν τουαλέτες κάποιου ακριβού ξενοδοχείου. Βγαίνοντας, πέφτει το μάτι μου σε ένα  τεράστιο γυάλινο τοίχο. Μία μεγάλη αφίσα που έγραφε << Leeds Business School >> κυριαρχούσε. Πώς γίνεται να μην συγκινηθώ αφού είναι αυτό που σπουδάζω ? Οι αίθουσες ήταν μικρά γυάλινα κουτάκια που τα έβλεπες μέσα από τον τεράστιο γυάλινο τοίχο. Τάξεις με λίγους φοιτητές , το πολύ 20 , υπερσύχρονες με υπολογιστές και προτζέκτορες για την υποστήριξη της διεξαγωγής του μαθήματος.

Σχέδιο χωρίς τίτλο αντίγραφο.jpg

Εκείνη την στιγμή φερνω εικόνες στο μυαλό μου … εμένα να φτάνω στην ώρα μου στο μάθημα το πρώτο έτος όμως η αίθουσα να έχει ήδη γεμίσει και με το παραπάνω με περισσότερους από 200 φοιτητές και ο καθηγητής ανύμπορος να επιλύσει την κατάσταση μου προτείνει να αποχωρήσω.

Ακολούθησε μία στάση στην καφετέρεια ( μίας από τις πολλές ) . Καφετέρια , λέξη άγνωστη για την σχολή μου . Αν θες καφέ, βγες από το κτήριο και ψάξε στα τριγύρω μαγαζιά. Παραγγέλνω ένα διπλό Cappuccino , και κάθομαι αναπαυτικά περιμένοντας τη Βεατρική να τελειώσει από το ραντεβού της. Αν και υπήρχε ξεχωριστό δίκτυο wi-fi για τους επισκέπτες , αρχίζω να διαβάζω ένα περιοδικό του πανεπιστημίου. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο είχε εκδόσει ένα περιοδικό για τους πρωτοετείς και όχι μόνο όπου ανέλυε σε διαφορετικές ενότητες θέματα όπως : διάβασμα , ύπνος , διατροφή , σχέσεις , φιλίες , ψυχική υγεία κλπ και σου έλεγε σε ποιον μπορείς να απευθυνθείς μέσα στο πανεπιστήμιο ανάλογα με το τι σε απασχολεί.

Σχέδιο χωρίς τίτλο αντίγραφο 2.png

Τελευταία μας στάση , το αμφιθέτρο. Αμφιθέταρο ή αίθουσα σινεμά ? Δεν ξέρω είχα λίγο μπερδευτεί για να είμαι ειλικρινής. Αναπαυτικές πολυθρόνες στα χρώματα του logo του πανεπιστημίου , όχι περισσότεροι από 50 φοιτητές με τους ηλεκρονικούς τους υπολογιστές μόνο μαζί και ένας καθηγητής με κανονικό μικρόφωνο δε θύμιζαν σε τίποτα τα σπασμένα ξύλινα έδρανα και τα υπεργεμάτα αμφιθέταρα με 400 φοιτητές όπου ένας καθηγητής χωρίς μικρόφωνο προσπαθεί να κάνει μάθημα.

Σχέδιο χωρίς τίτλο αντίγραφο 3.png

Φεύγοντας είπα να βγάλω μία φωτογραφία και αυτούς εδώ τους αυτόματες πωλητές για να θυμάμαι ότι εκεί μπορείς να προμηθευτείς τουλάχιστον ένα μπουκαλάκι νερό όποτε το θελήσεις …

Σχέδιο χωρίς τίτλο αντίγραφο 4.png

Τα λέμε σύντομα!

*Αν θες να είσαι πάντα update, κάνε εγγραφή πληκτρολογώντας το e-mail σου στο τέλος της σελίδας.*

Βάλλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s