Η τεχνολογία εξελίσσεται , εμείς ? (1st Singularity Greece Summit)

Ήταν τεράστια η χαρά και η τιμή για μένα η συμμετοχή μου στο πρώτο Singularity Greece Summit. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έδωσε την ευκαιρία σε 10 φοιτητές να το παρακολουθήσουν από κοντά και είχα την τύχη να είμαι μία από αυτούς. Είναι πολύ σημαντικό να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες σε εμάς τους νέους ώστε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις τόσο στον τεχνολογικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Ανεξάρτητα με το αντικέιμενο σπουδών του καθενός , είναι δύο τομείς που μας αφορούν όλους.

  • Για να πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή (πηγή :  www.kathimerini.gr) :

Πριν από μερικά χρόνια, στο ερευνητικό κέντρο της NASA και στη Silicon Valley, ο Peter Diamandis και ο Ray Kurzweil ίδρυσαν το Singularity University, με στόχο να εκπαιδεύσουν τους μελλοντικούς ηγέτες σε νέες τεχνολογίες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία.Φέτος, αυτή η παγκόσμια κοινότητα σκέψης, έρευνας και καινοτόμων δράσεων του Singularity University, ήρθε στην Ελλάδα, με το Singularity Summit

  • Τι έμαθα αυτές τις δύο μέρες.

Θέλω να δημιουργήσω ένα κατανοητό πλαίσιο του τι »κράτησα» από αυτό το διήμερο : 

Η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα πράγματα που μέχρι πρότινως θύμιζαν περισσότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας , πλέον έχουν ενσωματωθεί στην πραγματικότητα. 

Η ανθρώπινη ζωή πρόκειται να αλλάξει σύντομα με την συμβολή της Τεχνητής Νουμοσύνης , της Ρομποτικής , της Συνθετικής Βιολογίας

Ειδικότερα , η τεχνητή νουμοσύνη αποτελεί προσδιοριστικό παράγοντα του μέλλοντος καθώς θα φέρει επαναστατική αλλαγή στην φύση της ανθώπινης εργασίας : νέα επαγγέλματα θα δημιουργηθούν και κάποια άλλα θα αξαφανιστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που συγκράτησα : ένα ρομπότ χρειάζεται 70% λιγότερο χρόνο για να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με ένα συμβόλαιο συγκριτικά με έναν δικηγόρο. 

Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ο νέος χρυσός. Πλέον υπάρχουν αλγόριθμοι που γνωρίζουν πάρα πολλά πράγματα για εμάς και εταιρείες όπως η Google και η Apple μέσα από επίσημες παρουσιάσεις τους προσπαθούν να μας επικοινωνήσουν ότι όσο περισσότερα ξέρουν για μας , τόσο το καλύτερο για εμάς . (Άραγε έχουν δίκιο ?)

Η οικονομία αλλάζει. Τη Μίκροοικονομία και τη Μάκροοικονομία φαίνεται να ακολουθεί η Νανο-οικονομία σύμφωνα με τον Αμίν Τουφάνι (CEO of T Labs) μέσω της οποίας γίνεται πλέον εφικτό να μετρηθεί και να αποτιμηθεί εργασία σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Επίσης ο όρος dynamic pricing φαίνεται να κάνει την εμφάνισή του και να υιοθετείται από εταιρείς όπως η Amazon και η Alibaba. Tι σημαίνει αυτό ? Οι εταιρείες θα τιμολογούν διαφορετικά τον κάθε πελάτη ανάλογα με την ώρα της ημέρας που επιλέγει να κάνει τις αγορές του αλλά  και με βάση το προφίλ του. Έτσι θα παίρνουν από εκείνον το μέγιστο ποσό που αυτός είναι διατεθειμένος να προσφέρει για μία αγορά. 

Αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πλέον οι άνθρωποι δεν θα αγοράζουν αμάξια αλλά θα χρησιμοποιούν ένα μόνο όταν το χρειάζονται. Ένα παράδειγμα που συγκράτησα και αξίζει να αναφέρω είναι το πλάνο της Airbus που έχει ήδη παρουσιαστεί : Με ένα κλικ θα καλούμε ένα αυτοκίνητο όταν το χρειαζόμαστε , το αυτοκίνητο θα καταφθάνει με drone , θα είναι φυσικά αυτόματο , χωρίς οδηγό και αφού μας πάει στον προορισμό μας , ένα άλλο drone θα έρχεται να το πάρει. 

  • Τι συμπεράσματα έβγαλα.

Αν και η τεχνολογία αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία , η Ελλάδα φαίνεται να αδιαφορεί. Τέτοια θέματα που μας αφορούν άμεσα όλους δεν θίγονται καν σε αυτή την χώρα. Αναλονόμαστε σε ανούσιες ειδήσεις , παίρνουμε άχρηστες πληροφορίες και αναλύουμε το παρελθόν κατηγορώντας το για το παρόν μας. Αν και δεν μας αρέσει η τωρινή κατάσταση της χωράς , επιθυμούμε κάποια αλλαγή αρκεί εμείς να μην αλλάξουμε σε τίποτα. Τραγικό…

Τα λέμε σύντομα!

Βάλλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s