Όσα δεν ήξερα για την Συναισθηματική Νοημοσύνη..

Έχοντας μπει για τα καλά στο mood της εξεταστικής την τελευταία εβδομάδα και ενώ έχω προσθέσει κανονικά το διάβασμα στο πρόγραμμά μου, δεν μπορώ με τίποτα να συγκεντρωθώ ! (sad reactions χαχα )

Αν συμβεί αυτό 1-2 φορές δεν δίνεις και ιδιαίτερη σημασία ( όλοι άλλωστε χρειαζόμαστε ένα Χ χρόνο προσαρμογής ) αλλά αν κάθε μέρα κάτι συγκεκριμένο σε απασχολεί και σε αποσπά τότε υπάρχει θέμα υποθέτω. Αυτό που στην ουσία με δυσκολεύει είναι ο έλεγχος και η διαχείριση των συναισθημάτων μου. Δεν σου έχει τύχει ποτέ να νιώσεις ότι σε κυριεύουν ; (μην φοβάσαι να το παραδεχτείς!) Αυτό δεν περιορίζεται μονο στην αδυναμία συγκέντρωσης στο διάβασμα αλλά επεκτείνεται γενικότερα στην καθημερινότητά μου.

Ψάχνοντας και διαβάζοντας αρκετά ( γιατί δεν το κάνω αυτό και για την εξεταστική;;; ) έκανα ένα focus σε αυτό που ονομάζεται »Συναισθηματική Νοημοσύνη» ή »Emotional Intelligence». Λένε ότι είναι πιο σημαντική ακόμα και από το IQ και αν κρίνω από όσα διάβασα δεν έχουν και άδικο. Δεν είναι καθόλου εύκολο αρχικά να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τα δικά σου συναισθήματα και έπειτα να έχεις την ωριμότητα να μπεις στη θέση του άλλου και αναγνωρίζοντας πως νιώθει να συμπεριφερθείς ανάλογα.

Τα βασικά συστατικά της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι τα εξής :

  1. Αυτογνωσία : εύκολα λες ότι την έχεις , δύσκολα την έχεις όντως. Ξανασκέψου λοιπόν : πόσο αντικειμενικά βλέπεις τον εαυτό σου ; όχι μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά σου αλλά και τα εσωτερικά.
  2. Αυτοδιαχείριση : πόσο ικανοί είμαστε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας , να τα αποδεχτούμε δηλαδή και να μην τα αφήσουμε να μας αποπροσανατολίσουν απομακρύνοντάς μας από τους στόχους μας ;
  3. Κίνητρο : ο,τι και αν σου συμβεί θα έχει μία συναισθηματική επίδραση το θέμα είναι όποια και αν είναι αυτή (θετική ή αρνητική) να την αξιοποιήσεις και να την μετατρέψεις σε κίνητρο για την επίτευξη των στόχων σου (και όλη αυτή η διαδικασία μην σου πάρει 100 χρόνια.. )
  4. Ενσυναίσθηση : όχι μόνο να αντιλαμβάνεσαι και να αποδέχεσαι πως νιώθεις εσύ αλλά να μπορείς να κάνεις και την αντίστοιχη διαπίστωση και για τους άλλους χωρίς να βγαίνεις από τη δική σου θέση. ( μόνο εγώ το βρίσκω πολύ δύσκολο ; όπως και να ‘χει σίγουρα δεν είναι ανέφικτο! )
  5. Κοινωνικές Δεξιότητες : δεν εννοούμε μόνο το να βγαίνεις έξω και να γνωρίζεις κανούργια άτομα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το να μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τις όποιες συγκρούσεις δημιουργούνται με τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο.

Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά καλλιεργούνται αν υπάρχει θέληση από πλευράς σου. Δεν είναι χαρακτηριστικά που ή τα έχεις ή δεν τα έχεις και για αυτό ακριβώς το λόγο το EQ σαν δείκτης έχει πάρει το προβάδισμα από το IQ.

Γνώμη μου λοιπόν είναι να μην χάνουμε άλλο χρόνο και να αρχίσουμε να ερμηνεύουμε το πως νιώθουμε. Μία καλή αρχή είναι η καταγραφή των συναισθημάτων και τα αίτια που πιστεύουμε ότι τα προκαλούν. Χρησιμοποίησε το section »Σημειώσεις» στο κινητό σου … ήρθε η ώρα να φανεί και αυτό χρήσιμο (χαχαχ).

Μην ξεχνάς άλλωστε ότι όλοι οι επιτυχημένοι επαγγελματικά άνθρωποι έχουν υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη γιατί :» Ενώ τα εργαλεία και η τεχνολογία μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε και να κυριαρχήσουμε τις πληροφορίες, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε, να διαχειριζόμαστε και να κυριαρχούμε στα δικά μας συναισθήματα αλλά και τα συναισθήματα των γύρω μας.»

Σε φιλώ,

Βάλλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s