Πανελλαδικές : 3 χρόνια μετά … (Tips)

Πριν 2 χρόνια είχα ξαναγράψει για την εμπειρία μου στις Πανελλαδικές , όμως κάθε χρόνος που περνάει με κάνει να συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο πόσο υπερβολικά μας παρουσιάζουν αυτή την περίοδο … από τους γονείς , τους καθηγητές , την κοινωνία. Θα σου εξηγήσω τι εννοώ.

Αρχίζοντας την προετοιμασία κάπου εκεί στη Β’ Λυκείο ξεκινάς να δέχεσαι τις πρώτες »συμβουλές» σχετικά με τη διαδικασία των Πανελλαδικών.

  • »Θα πρέπει να είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου και αυτό χρειάζεται θυσίες.»
  • »Δεν θα έχεις χρόνο να βγαίνεις. Τη διασκέδαση πρέπει να τη βάλεις στην άκρη μέχρι να δώσεις.»
  • »Θα χρειαστεί να διαβάζεις πάρα πολλές ώρες την ημέρα και ίσως να χρειάζεται να κόψεις ώρες από τον ύπνο σου.»
  • »Δεν θα έχεις χρόνο για αθλητικές δραστηριότητες. Σίγουρα θα παχύνεις. Όλοι παχαίνουν στις Πανελλαδικές όμως μην αγχώνεσαι, θα τα χάσεις τα κιλά.»
  • »Κάνε υπομονή! 1-2 χρόνια είναι θα περάσουν και μετά τα καλύτερα έρχονται.»

Όλα αυτά τα είχα ακούσει. Χωρίς καμία υπερβολή! Όλα! Δεν ξέρω αν κι εσύ βρέθηκες στην δυσσάρεστη αυτή θέση να πάρεις τέτοιου είδους »συμβουλές/προειδοποιήσεις» όμως σίγουρα δεν είμαι η μοναδική. Κάτι από αυτά θα το έχεις ακούσει και εσύ.

Τρία χρόνια μετά , συνειδητοποίησα τι είναι αυτό που σου λένε , τι είναι αυτό που σε συμβουλεύουν οι μεγαλύτεροι σε μία μόνο πρόταση : »Σταμάτα να ζεις για μία χρονιά , πάτα ένα pause στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου, κάνε υπομονή , έρχονται καλύτερες μέρες »

Ξέρεις ποιο είναι το θέμα; Ότι αφού περάσεις στην φάση του φοιτητή θα καταλάβεις ότι μπορείς να συνδάσεις τα πάντα! Ενώ θα έχεις πολύ περισσότερο διάβασμα από αυτό της Γ’Λυκείου ( μην τρομάζεις! έτσι είναι ) , θα έχεις βρει τον τρόπο να κάνεις και άλλα πράγματα και δεν θα πατάς κανένα pause στη ζωή σου για να πετύχεις τους ακαδημαικούς σου στόχους. Πώς; Επειδή απλά θα έχεις την ελευθερία να φτιάχνεις εσύ το πρόγραμμά σου όπως εσύ θεωρείς ότι είναι καλύτερο για σένα, χωρίς να βομβαρδίζεσαι από τέτοιες ανούσιες και βλαβερές θα έλεγα , »συμβουλές». Στο κάτω κάτω είναι επιτυχία να πετυχαίνεις κάτι αν θυσιάζεις την προσωπική σου ευτυχία ; Επιτυχία είναι να βρεις την ισορροπία στους διάφορους τομείς της ζωής σου ώστε να είσαι επιτυχημένος σε καθένα από αυτούς απολαμβάνοντας την κάθε μέρα που ζεις. Το πόση ώρα και ενέργεια θα αφιερώνεις σε κάθε τομέα : δική σου επιλογή ! Εξαρτάται από τις προτεραιότητες που έχεις.

Βλέποντας λοιπόν τις Πανελλαδικές 3 χρόνια μετά έχω να σου πω τα εξής:

Μετρίασε το άγχος σου. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο όμως είναι σημαντικό να θυμάσαι : Οι Πανελλαδικές δεν είναι ικανές να καθορίσουν ούτε την επαγγελματική σου επιτυχία ούτε την προσωπική σου ευτυχία. Έτσι και αλλιώς αν θες κάτι πάρα πολύ δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταφέρεις. Η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας είναι τεράστια και αρκετή για να μας οδηγήσει στα όνειρα μας. Δεν γίνεται όλοι να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο ενώ έχουμε διαφορετικά όνειρα και φιλοδοξίες.

Μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Ακολούθα την συμβουλή που δίνουν οι αθλητές μετά από κάθε αγώνα : »Βλέπε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και μην σκέφτεσαι ούτε το προηγούμενο ούτε το επόμενο.» Κάθε μάθημα είναι ξεχωριστό και σαφή συμπεράσματα θα βγάλεις αφού τα δώσεις όλα και πάντα συγκριτικά και με την επίδοση των υπολοιπών του πεδίο σου. (Διάβασε εδώ για την προωπική μου εμπειρία)

Δεν πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία. Ξέρεις πόσα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι τελικά δεν σπουδάζουν αυτό που θέλουν και ξαναέδωσαν Πανελλαδικές ? Η’ πόσα παιδιά συνειδητά επέλεξαν διαφορετικό δρόμο από αυτόν τον Παναελλαδικών ; Πολλά! Για αυτό μην το σκέφτεσαι σαν την μοναδική ευκαιρία της ζωής σου. Δεν γίνεται στα 18 να προβλέψεις τι θα κάνεις σε 10-15 χρόνια. Το νόημα είναι να μπεις σε μία σχολή που θα σου ανοίξει τους ορίζοντες , θα καλλιεργήσει την σκέψη σου και θα σε οδηγήσει πιο κοντά στα όνειρά σου όποια και αν είναι αυτά.

Καλή Τύχη λοιπόν!!

Πολλά φιλιά,

Βάλλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s